Kategoria

Audio

Aihe

Ääni, Äänitys, Uutinen

Julkaistu

14.02.2023

Kirjoittaja

Janne Trogen

Lukuaika

5 min

Asiasanat

Kenttä-äänitys, äänitys, audio, äänen tallentaminen, mikitys, synkronointi, äänen siirtäminen, kalusto, ergonominen pakkaaminen.

Korkealaatuiset ja luotettavat kenttä-äänitykset

TV- ja elokuvatuotannoissa ääni on suuri tekijä. Parhaimmillaan korkealaatuinen ääni tukee kuvaa, luo mielikuvia ja tunnelmaa. Heikkotasoinen äänitys taas häiritsee ja vie huomiota pois kuvasta. Tästä syystä on järkevää valita tuotantoon sopivimmat ja parhaat mahdolliset äänitystarvikkeet.

Monissa kameroissa audion tallennus ei ole riittävällä tasolla ja säätäminen on hankalaa kuvaustilanteessa. Siksi tarpeisiin sopiva kenttätallennin on oleellinen. Sound Devicesilta tähän löytyy mainio MixPre II -sarja. Myös kenttämiksereitä löytyy kolmea kokoa 8-sarjasta.

Äänen tallentaminen

Äänen talteenotossa luotettavuus ja häiriöttömyys ovat äänenlaadun kanssa suuressa roolissa. Usein tulee ”once in a lifetime” -tilanteita, jolloin kaluston pitää toimia. Puomi- ja lavalier -mikrofonien käyttö varmistaa, ettei mitään jää audioraidalta pois. Ambientin hiilikuitupuomiin Sanken-haulikkomikrofoni, sekä DPA– tai Sanken-lavalierit talenteille ovat hyvä valinta silloin kun laatu ratkaisee. Huippulaatuiset Cinela-tuulisuojat viimeistelevät joka sään kestävän mikrofonisetin.

Äänen siirtäminen

Luonnollisesti ääni täytyy myös kuljettaa mikrofonista tallentimeen/mikseriin. Tässäkin häiriöttömyys ja katkeamaton siirto ovat avainasemassa. Kaapeli on aina kuvaustilanteessa hankala varsinkin, jos pitää liikkua nopeasti. Apuun tulevat kestävät, luotettavat ja langattomat Lectrosonics digi- ja digihybridi-, sekä Sound Devices -lähettimet ja -vastaanottimet.

Kaluston pakkaaminen tehokkaasti

Helppo ja miellyttävä kaluston käyttö vaatii pakkaamista ergonomisesti mutta tehokkaasti. K-Tek Stingray -sarjan laukuista löytyy sopiva laukku jokaiselle Sound Devices -tallentimelle/mikserille lisälaitteineen. Runsaat ominaisuudet ja säilytystaskut antavat jokaiselle ääniammattilaiselle mahdollisuuden rakentaa omannäköisen kokoonpanon, joka sopii omiin työskentelytottumuksiin. Audioroot virtaratkaisut ja audiokaapelit sekä Betso, Lectrosonics tai Sound Devices -lisäantennit viimeistelevät kompaktin kenttä-äänityslaukun.

Talenttien mikitys

Talenttien mikitys ja IFB/IEM riippuu aina vaatetuksesta ja olosuhteista. Viviana Extremen vyöt antavat miellyttävän ja luistamattoman kiinnityksen langattomille lähettimille/vastaanottimille. Viviana Beetle ja Pad -sarjoista löytyy kaikki tarvittava lavalier-mikrofonien kiinnitykseen ja piilotukseen.

Suuremmissa tuotannoissa IFB tulee tarpeelliseksi. Lectrosonicsin valikoimasta löytyy luotettavat lähettimet ja vastaanottimet tähänkin tarkoitukseen. Joskus talentin IEM ei saa näkyä kuvassa. Tällöin paras ja huomaamattomin valinta on luonnollisesti Phonak Roger, langaton korvanappi.

Synkronointi

Lopuksi vielä muistutus, että kuvaus, joka kestää yli 20 minuuttia, vaatii synkronoinnin. Tähän kestävä, langaton ratkaisu on Ambient Nanolockit ja Lockit. Audiotallentimen ja kameroiden synkronointi jouduttaa myös työskentelyä jälkikäsittelyssä.

Artikkeliin liittyviä tuotteita

MixPre-6 II

Kompakti, joustava ja monipuolinen Sound Devices MixPre-6 II on oivallinen valinta, teetpä sitten äänityksiä kentällä, podcasteja, tv- tai elokuvaäänityksiä, musiikkia tai äänitehosteita. 

Asiantuntijamme

Janne Trogen

Product Manager

Minulla on kolmenkymmenen vuoden suunnittelu- ja toteutuskokemus broadcast- ja ohjelmansiirtoasennuksista. Mediatradella vastuullani on audio- ja komentolaitteet, sekä projektit ja asennukset.

Osaamisalueet

Audio, Lähetys ja siirto, Tapahtumat

+358201557721