Kategoria
Striimaus
Julkaistu
25.05.2022
Kirjoittaja
Kukka Harvilahti
Lukuaika
6 min
Asiasanat
Striimaus, software, hardware.
Ajankohtaista striimauksesta
Striimaus on noussut tapetille viimeaikaisen maailmantilanteen vuoksi. Mediatrade tarjoaa erilaisia striimausratkaisuja sekä apua oikeiden laitteiden ja softien valintaan.
Eri vaihtoehtojen tämänhetkisen saatavuuden voit tarkistaa verkkokaupasta kyseisen tuotteen kohdalta. Huomioithan, että tällä hetkellä saatavuudet voivat vaihdella ja muuttua nopeasti.
Yleistä striimaus-vaihtoehdoista
Striimaukseen on olemassa kaksi vaihtoehtoa, joko hardware-pohjainen tai software-pohjainen ratkaisu. Molemmissa tapauksissa tarvitaan joka tapauksessa ”fyysisiä” laitteita.
Kuvattaessa yhdellä kameralla
Mikäli kuvataan yhdellä kameralla ilman mitään erityistarpeita, riittää videokameran, videojalustan ja äänen lisäksi I/O-laite (boksi, jossa on input- ja output-liitännät) sekä läppäri/tietokone, jossa on striimaus-softa, tai vaihtoehtoisesti enkooderi tai kortti, joka hoitaa striimauksen.
Signaalia useammasta lähteestä?
Mikäli tarve on tuoda samaan lähetykseen signaalia useammasta eri lähteestä (esim 2-3 kameraa ja joku muu lähde), tarvitaan tällöin mikseri, jonka avulla voidaan hallinnoida eri lähteitä. Mikseri mahdollistaa myös paljon sellaista, mitä ei tule ensimmäisenä mieleen, kuten ”kiiaus”, grafiikan lisääminen, tekstiblanssit jne.
Yksi vaihtoehto tähän on Blackmagic Design Atem Television Studio HD, jossa on kahdeksan sisääntuloa (4x HDMI ja 4x SDI). ATEM Television Studio HD ei osaa skaalata lähteitä, joten eri lähteistä täytyy tulla samanlaista signaalia (eli identtinen resoluutio ja kuvataajuus). Mikäli osa laitteista ei tue haluamaanne resoluutiota, väliin tarvitaan lisäksi muunnin, joka skaalaa/muuntaa resoluution ja kuvataajuuden haluttuun muotoon. Esimerkiksi Blackmagicin UpDownCross -konvertteri tai Decimator Designin MD-HX skaalain-konvertteri.
Tästä eteenpäin voitte itse päättää, haluatteko striimauksen suoritettavan softapohjaisena, vai erillisen hardware-enkooderin avulla.
Software-pohjainen striimaus
Mikäli toimitaan softapohjaisesti, tarvitaan mikserin ja läppärin/tietokoneen väliin kaappauskortti – joko ulkoinen (USB/Thunderbolt) tai pöytäkoneeseen liitettävä (PCIe). Hyviä esimerkkejä ovat BMD UltraStudio ja DeckLink boksit ja kortit, Epiphan AV.io -boksit tai BMD Web Presenter (tällä hetkellä Web Presenterissä huono saatavuus). Mediatraden kautta saa lisäksi striimaussoftia, kuten Telestream Wirecast (alkaen noin 300 euroa), mutta voidaan myös käyttää ilmaissoftia, kuten OBS.
Hardware-pohjainen striimaus
Mikäli toimitaan hardwarepohjaisesti, eli halutaan hoitaa enkoodaus ja lähetys ilman tietokonetta, tarvitaan mikserin lisäksi enkoodauspurkki. Esimerkiksi Teradek VidiU (Pro), Teradek Cube, LiveU Solo. LiveU Soloa pystyy käyttämään myös hyvin kentällä, sillä optiona lisättävä LRT-bonding -ominaisuus mahdollistaa striimauksen lähettämisen useamman mobiiliverkon yli. Tällä ratkaisulla et ole riippuvainen kiinteästä verkosta.
Hyvin pienellä opiskelulla striimauksen makuun
Näiden laitteiden käyttö on tehty helpoksi. Esimerkiksi mikserin käyttö ei ole vaikeaa, ja sen ominaisuudet oppii suhteellisen nopeasti. Alussa vaikka yksinkertaisemmin, ja sitten kun oppii, niin monipuolisemmin. Sama koskee muitakin ratkaisuja. Ne ovat tehty siinä mielessä helppokäyttöisiksi, että pienellä opiskelulla pääsee jo alkuun.
Mikäli mahdollisimman monta ominaisuutta haluaa sisällyttää yhteen ratkaisuun, niin Epiphan valmistaa myös laitetta nimeltä Pearl ja Pearl Mini, joissa videokuvan kaappaus, miksaus ja striimaus löytyvät yhdestä laitteesta.
Autamme mielellämme oikeiden ratkaisujen valinnassa.