Kategoria

Audio

Aihe

Ääni, Äänitys, Uutinen

Julkaistu

20.04.2022

Kirjoittaja

Timo Vilmi

Lukuaika

4 min

Asiasanat

Sanken, mikrofoni, microphone, lavalier, COS11, haulikkomikrofoni, Japani, Tokio, Rihei Takeuchi.

Sankenin mikkejä on valmistettu lähes sata vuotta

Timo Vilmi | 8.6.2021

Sanken on erikoistunut erityisesti ulkotuotannoissa käytettäviin mikrofoneihin. Tuloksena on ollut tuotteita, joista saa olla ylpeä.

Sankenin mikrofonit saattavat monille olla tuntematon asia, vaikka yhtiö on valmistanut mikrofoneja jo kohta sata vuotta. Vuonna 1925 Rihei Takeuchi perusti Takeuchi-tehtaan Tokion Shinagawaan. Vuonna 1959 yhtiö muutti nimekseen Sanken Microphone Co., Ltd. Tämän jälkeen Sanken on kerännyt mainetta esimerkiksi lukuisissa olympialaisissa.

COS11 lavalier-mikrofoni

Sankenin lavalier, eli pienet nappimikrofonit mallinimeltään COS11, ovat nyt jo neljättä sukupolvea, ja tuotetta on parannettu joka kerralla. COS11 on ollut Hollywoodin tuotantojen työkaluna vuosikausia. Sen avulla on tehty lukematon määrä elokuvia ja TV-tuotantoja. COS11 sopii hyvin myös tosi-TV -tuotantoihin, koska mikki on vedenkestävä ja mekaanisesti vahva. Uudet digitaaliset radiomikrofonilähettimetkään eivät aiheuta ongelmia mikin hyvän RF-suojauksen ansiosta.

Kuva: Sanken

Sankenin haulikoita suositaan urheilutapahtumissa

Sanken valmistaa myös suunta- eli haulikkomikrofoneja. Mallistosta löytyy kaiken pituisia aina tarvittavan suuntaavuuden mukaan. Lisäksi malleista löytyy stereoversiot sekä XY- että MS-malleina. Sankenin suuntamikrofonit ovat niittäneet mainetta erityisesti urheilutapahtumien tallennuksissa, nämä kun eivät kosteutta tai huonoja sääoloja säikähdä. Lyhyet ja keskipitkät mallit taas ovat olleet elokuvaäänittäjien suosikkilistalla.

Mikit studioihin ja puhujille

Edellisten lisäksi Sankenilta toki löytyy mikrofonit myös studiokäyttöön, esimerkiksi malli CU-55 on hyvä yleiskäyttöinen kardioidi studiomikki jota voi käyttää instrumentteihin, lauluun tai stereoparina kuoroäänityksiin. CUB-01 taas on näppärän kokoinen kardioidi levymikrofoni, jonka voi laittaa pöydälle puhujan eteen. Se ei juuri näy kuvassa, mutta antaa loistavan äänen.