Kategoria

Striimaus

Julkaistu

12.04.2022

Kirjoittaja

Kukka Harvilahti, Mikko Leino

Lukuaika

7 min

Asiasanat

Striimaus, suoratoisto, Pandalive, Kaarlen keskusteluohjelma, Huuhkajat, NEP Finland, LiveU, ATEM Mini, Blackmagic Design.

Kukka Harvilahti ja Mikko Leino Ι 16.3.2020

LiveU Solo on Pandaliven paras ystävä

Kuva: Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin Eläinpuiston pandat Pyry ja Lumi ovat saaneet huomiota maailmanlaajuisesti, saavuttuaan Suomeen Kiinasta. Vaikka pandoja ei pääsisi ihmettelemään paikan päälle, karhuja voi seurata nyt popsimassa bambua 24 tuntia vuorokaudessa Pandaliven kautta.

Pandalive on toiminut kameroilla, jotka kuvaavat Pyryn ja Lumin sisä- ja ulkotarhoja. Kameroiden kuva striimataan Youtubeen LiveU Solon avulla.

LiveU Solo on tarkoitettu pääasiassa webtuotantojen striimaukseen, ja se integroituu suoraan mm. Youtuben ja Facebook Liven kanssa. Laite enkoodaa sisääntulevan videon H.264 suoratoistoformaattiin.

Kaarlen Keskusteluohjelmassa käytetään Atem Miniä

Kaarle Hurtigin podcastit ovat keränneet paljon kuunteluita.

Suomalaisten keskusteluohjelmien kentällä on aukko, jota Kaarle Hurtig on aktiivisesti täyttänyt. Pitkiä keskusteluohjelmia on Hurtigin mukaan aivan liian vähän. Hän oli kerännyt aiemminkin yleisöä podcasteillaan sekä ohjelmallaan Kaarlen maailma (Yle Kioski), mutta Youtuben suosion myötä kyseinen alusta alkoi kiinnostaa yhä enemmän.
Hurtig kertoo videoalustan viehättävän audio podcastin rinnalla mm. siksi, että kuvasta käy ilmi paremmin keskustelun dynamiikka ja kasvonilmeet.

Olohuone muokkautuu studioksi neljässä minuutissa

Kaarlen Keskusteluohjelmaa kuvataan mukavasti kotisohvalta, ja huone muokkautuu olohuoneesta studioksi neljässä minuutissa. Hurtig on pyrkinyt tekemään noin kolme podcastia viikossa ja mikseri on aina valmiina odottamassa seuraavaa keskustelua.

Apuna Kaarlella on joukko vapaaehtoisia leikkaajia, joille ainoa kriteeri on, että he ovat kiinnostuneita kuuntelemaan keskusteluohjelmaa puolestatoista tunnista neljään tuntiin. Leikkaukseen Hurtig valitsi Blackmagic Designin uuden Atem Minin. Hän kuvaileekin Atem Miniä äärimmäisen helppokäyttöiseksi ja loogiseksi.

Tällä hetkellä materiaali tallennetaan kovalevylle ja laitetaan nopeasti ulos YouTubeen. Jatkossa keskusteluohjelma mahdollisesti striimataan suorana. Atem Minin lisäksi ohjelmassa on käytössä Fujin kamerat ja Roden äänipöytä sekä mikit.

KAARLEN KESKUSTELUOHJELMAAN

Kuva: Mikko Leino

Kentällä Huuhkajien kanssa

NEP Finland hyödynsi LiveU:ta jalkapallon EM-kisojen karsintojen televisioinnissa.

Viasat televisioi viime vuonna päättyneet Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintaottelut, jotka saatiin historialliseen päätökseen Huuhkajien selvitettyä tiensä ensimmäistä kertaa ikinä lopputurnaukseen asti.

LU600 lähetinreppu karsinnoissa

NEP Finland vastasi otteluiden teknisestä toteutuksesta sekä kentällä että sen ulkopuolella. Tärkeä osa tuotantoa on pelin ulkopuoliset ottelupäivän tapahtumat. Tähän tarkoitukseen NEP Finland hyödynsi LiveU:n LU600 lähetinreppua läpi karsintojen. Useita 4G-verkkoja yhtäaikaisesti hyödyntävä bonding-ratkaisu mahdollisti pelaajahaastattelujen pre- ja aftergame -sisällön vaivattoman tuotannon.

Etenkin vierasotteluiden tuotannoissa LiveU:n ratkaisua käytettiin ahkerasti. Sillä toteutettiin mm. paikan päällä olleiden toimittajien tarjoamat ennakkotunnelmat ja analyysit suorana kotikatsomoihin. LiveU:n laaja globaali palvelu mahdollisti sen, että lähetinreppu pystyttiin aina toimittamaan suoraan kohdemaasta, jossa reppu odotti tuotannon väkeä heidän saapuessaan hotellille.

Suorana hotellilta stadionille

Tuotannon kohokohtana toimi tietenkin Huuhkajien viimeinen kotiottelu Lichtensteinia vastaan, jossa oli mahdollisuus varmistaa historiallinen kisapaikka. Tähän merkittävään otteluun oli valmistauduttu uudella tavalla, ja LiveU:n välityksellä päästiin seuraamaan mm. Huuhkajien lähtö hotellilta stadionille. Ottelun ratkettua juhlintaa seurattiin Helsingin kansalaistorilta, jonne oli saapunut tuhansia kannattajia seuraamaan ottelua isolta screeniltä.

Kirjoittajista

Kukka Harvilahti

Communications and Marketing

Vastaan Mediatradella viestinnästä, verkkosivuista, markkinoinnista ja tapahtumista. Olen koulutukseltani antropologi ja animaatiostakin olen tutkinnon tehnyt.

Osaamisalueet

Audio, Jälkituotanto, Tapahtumat, Uutiset

+358201557724

Mikko Leino

System Specialist

Vastaan perinteisistä videotuotantolaitteista ja -välineistä. Vastuullani on myös striimaus- ja web-tuotantoratkaisut.

Osaamisalueet

Kuvaus, audio, ohjelmatuontanto, striimaus

+358201557732