Kategoria

Referenssi

Julkaistu

20.04.2022

Kirjoittaja

Mikko Leino

Lukuaika

5 min

Asiasanat

Iltalehti, Sensuroimaton Päivärinta, studio, jakelu, ohjelmatuotanto, valo, kuva, ääni, IL-TV, robottikamera, PTZ, LTE, uutistuotanto, Blackmagic Design, Broadcastpix, Litepanels.

Referenssi: Iltalehti Studio

Mediatrade toteutti Iltalehdelle videotuotantostudion Joulukuussa 2019

Iltalehden IL-TV alusta on yksi Suomen katsotuimmista videoalustoista.

Iltalehti halusi panostaa lisää sisältöön ja tuoda nopeat uutistyyppiset livetuotannot osaksi tarjontaansa. Myös muita studiotuotantoja haluttiin lisätä, joista yksi tunnetuimmista on ”Sensuroimaton Päivärinta” -tuotanto, joka oli aiemmin toteutettu palveluna. Iltalehti halusi myös tämän tuotannon siirtää uuteen studioonsa.

Kriteerinä studiolle oli helppokäyttöisyys, mikä tarkoittaa myös sitä, että suora uutistuotanto pystytään toteuttamaan nopealla aikataululla. Tuotantoon ei haluttu sitoa liikaa resursseja, sillä operoijilla oli myös muita työtehtäviä.

Studion lokaatioksi valikoitui toimitus, joten olimme itse uutistuotannon sydämessä. Koska tila oli pääasiassa avokonttoria, oli selvää, että studion tuli sopeutua muuhun toimintaan toimituksessa. Isot ja raskaat perinteiset broadcast-laitteet eivät tulleet kysymykseen, vaan haluttiin toteuttaa mahdollisimman kompakti ratkaisu. Videomikseriksi valikoitu Broadcastpixin Mica, joka on kompakti all-in-one -ratkaisu, jossa yhdistyvät niin videomiksaus, grafiikkageneraattori kuin videoklippien toistaminen.

Kameroita mietittiin robokameroiden (PTZ) ja perinteisten broadcast -kameroiden välistä, mutta lopulta päädyttiin ratkaisuun, jossa yhdistyvät niin kompaktius kuin laatu. Kameroina ovat Blackmagic Designin Studio Camerat. Niissä yhdistyy studiokameroiden liitännät, mutta samalla järjestelmäkameroille ominaisempi kennokoko (4/3 tuumaa), joka mahdollistaa omanlaisensa ilmeen ja laadun, mikä perinteisemmillä ratkaisuilla ei olisi onnistunut.

Valoa studioon haluttiin runsaasti, jonka hoitaa Litepanels. Profiiliksi valittiin Litepanelsin 1×1-paneelit. Lisäksi studiossa käytetään tehostevaloja.

Kuva Pasi Liesimaa/IL

Tulikasteensa studio sai mitenkäs muuten kuin toteuttamalla seitsemän tunnin suora lähetys itsenäisyyspäivän juhlista. Lähetyksessä yhdistettiin niin studio-osuutta kuin tunnelmia suoraan presidentin linnasta. Kentällä tapahtuvat suorat videohaastattelut siirtyvät LiveU:n LTE-tekniikkaa hyödyntävällä ratkaisulla luotettavasti studioon, josta ne saadaan vaivattomasti yhdistettyä muuhun tuotantoon.

Kuva: Pasi Liesimaa/IL

Artikkelikuva: Pasi Liesimaa/IL