Kategoria

Kuvaus, Referenssi, Striimaus

Aihe

Kuvaus, Striimaus, Uutinen

Julkaistu

12.09.2024

Kirjoittaja

Mediatrade

Lukuaika

1 min

Asiasanat

VAR, Palloliitto, tuomarointi, FIFA

Referenssi: Palloliiton VAR-auto 

Mediatrade suunnitteli ja toteutti Suomen Palloliiton VAR-auton keväällä 2024. VAR (Video Assistant Referee) tuomariauto on rakennettu toimimaan itsenäisenä lisänä, TV-ulkotuotantojen jatkoksi.  

Suomen Palloliitto

Suomen Palloliitto on jalkapallon erikoisliitto, joka Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFA:n jäsenenä vastaa maamme kaikesta jalkapallo- ja futsaltoiminnasta ja sen kehittämisestä.  

VAR-tuomarointi Suomeen

VAR-tuomarointia on otettu käyttöön Euroopan ja maailman kentillä vuodesta 2016 alkaen. VAR-auto on ensimmäinen askel VAR-tuomaroinnin käyttöönotossa Suomessa.

Kuva: Jyri Sulander

2 tuomaria ja 1 VAR-operaattori

Osassa stadioneita on rajalliset tietoliikenneyhteydet ja otteluissa käytetään vähäisempää kameramäärää. VAR-auto oli luonnollinen ratkaisu erillisen keskuksen sijaan.

VAR-auto on kalustettu kahdelle tuomarille sekä VAR-operaattorille ja auton mukana kulkevat VAR-kamerat, tuomareiden komentolaitteet sekä kentän laidalle rakentuva VAR-tarkkailupiste kenttätuomaria varten.

Kesällä 2024 Palloliitto on kouluttanut erotuomareita VAR-toimintaan ja FIFA-tarkkailijat kävivät auditoimassa järjestelmän Helsinki Cupin yhteydessä tehdyissä käyttöönottotesteissä. Ensimmäinen virallinen VAR-ottelu oli 21.8. pelattu välieräottelu SJK-KuPS. 

VAR-auton tekniikka

VAR-järjestelmä perustuu Goalsport VAR -järjestelmään, jonka ympärille auton tekniikka on rakennettu. Kuvasignaalit tulevat TV-lähetyksen tuotantoautosta, mutta autossa on 16 linjan kamerat kiinteästi mukana, mikäli tuotanto tai stadion ei näitä kuvia tarjoa. 

Myös itse auto ja auton tekniikka ja sisustus oli osa toimitusta.

Kuva: Jyri Sulander / Artikkelikuva: Jyri Sulander

Asiantuntijamme

Jukka Keski-Loppi

Chief Operating Officer

Jatkuvien palveluiden ja projektien vetovastuu kuuluu minulle. Kuinka voisimme palvella juuri sinua?

+358 44 555 0802

Mikko Saarinen

Managing Director

Kiva, kun olet kiinnostunut yrityksestämme. Saat minuun ja kollegoihini parhaiten yhteyttä vierailemalla liiketiloissamme, mutta myös puhelin ja sähköposti toimivat.

+358201557723

Lauri Virkki

Project Manager

Vastaan Mediatraden projektien vetämisestä. Myös järjestelmäsuunnittelu kuuluu toimenkuvaani. Projektitehtävien lisäksi tunnen hyvin tuotantotekniikkaan liittyvät haasteet, työkalut ja työnkulut.

Osaamisalueet

Kuvaus, ohjelmatuotanto, IP tekniikat

+358201557720