Kategoria

Audio

Aihe

Ääni, Äänitys, Audion monitorointi

Julkaistu

28.06.2023

Kirjoittaja

Eero Karvonen, Kukka Harvilahti ja Janne Trogen

Lukuaika

8 min

Asiasanat

Hailuodon Musiikkipäivät, audio, Mix-Pre, Sound Devices, tapahtumatuotanto.

Hailuodon Musiikkipäivät luottavat Sound Devicesin MixPre-sarjaan

Oulunsalo Ensemble -kamariorkesterin järjestämä Hailuodon Musiikkipäivät -festivaali tarjoaa vuosittain heinä-elokuun vaihteessa viikon mittaisen kattauksen edullisia sekä ilmaisia konsertteja luonnonkauniissa Hailuoto-saaressa.

Haastattelimme blogiimme festivaalien vastaavaa tuottajaa Eero Karvosta. Eero kertoo Sound Devicesin MixPre-sarjan muodostuneen vuosien mittaan luottoäänityslaitteistoksi.

Klassista ja kansanmusiikkia sekä nykysäveltäjien teoksia

– Festivaalin runkona on klassista kamari- ja orkesterimusiikkia sekä kansanmusiikkia. Lisäksi juhlilla nostetaan esille nykysäveltäijen teoksia, monesti kantaesityksinä. Festivaalista on muodostunut nyt jo yhdeksänvuotisen taipaleensa myötä tärkeä ja odotettu tapahtuma niin hailuotolaisille kuin muualta Pohjois-Suomesta ja kauempaakin saapuville musiikin ystäville.

Suosittu festivaali pyörii talkoilla

– Hailuodon Musiikkipäivät on formaatiltaan Suomessa täysin ainutlaatuinen isojen kamarimusiikkifestivaalien joukossa: sen perustamisesta lähtien vuonna 2015 päätettiin, että festivaalilla esiinnytään poikkeuksetta vain talkoilla.

Tästä asetelmasta huolimatta liuta niin paikallisia kuin kansainvälisestikin tunnettuja taiteilijoita jonottaa pääsyään esiintymään Musiikkipäiville. Juhlien esiintyjistä moni onkin todennut, että on virkistävää olla mukana festivaalilla, jolla jokainen esiintyy talkoilla. Musiikkipäivät on tarjonnut yleisöillemme unohtumattomia elämyksiä ja muusikoillemme uusia kontakteja ja yhteistyökuvioita.

Pro bono -formaattiin perustuvan toimintaperiaattensa johdosta Hailuodon Musiikkipäivät ei kategorisesti voi saada apurahoja. Festivaalin kulujen kattamisen mahdollistavat lipputulot sekä yksityisen sektorin kumppanuudet. Olemme erittäin iloisia, että tänä vuonna Mediatrade on liittynyt pääyhteistyökumppaneidemme joukkoon!

Susan Aho ja Markojuhani Rautavaara Hailuodon vanhan pappilan puutarhassa ennen esiintymistään Musiikkipäivillä 2021. Kuva © Elisa Annika Photography.

Millainen porukka pyörittää Musiikkipäiviä?

– Hailuodon Musiikkipäivien taiteellisina johtajina toimivat sen perustajat viulupedagogi ja Oulunsalo Ensemblen perustaja Sinikka Ala-Leppilampi sekä laulaja-lauluntekijä Markojuhani Rautavaara. Ala-Leppilampi toimii myös festivaalin tuottajana ja hoitaa vuoden ympäri merkittävimmän osan käytännön järjestelyistä sekä ohjelmiston suunnittelusta.

Festivaaliviikon aikana juhlien toiminnoista vastaa omistautunut vapaaehtoisjoukko. Useina vuosina tähän porukkaan on kuulunut Laura Palmgren-Neuvonen (lipunmyynti), Kirsti Derome, Ulla Malinen (muonitus), Hilla Karppinen, Elmo Malinen (kuljetus), Elisa Vesterbacka (sosiaalinen media, valokuvaus), Auli Sipola (yleiset tehtävät), Anne-Maria Haapala ja Timo Juntunen (pappilan kotikonsertin isännöinti).

Osa vapaaehtoisista hoitaa samaan aikaan useaa eri tehtävää ja ollut myös itse esiintymässä Musiikkipäivien konserteissa. Alla oleva Hilla Karppisen haastattelu tiivistää festivaalimme tunnelmia talkoolaisen näkökulmasta.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Hilla Karppisen haastattelu Hailuodon Musiikkipäivillä 2022. Tekniikassa Sound Devices MixPre-3 -äänityslaite ja Aputure Amaran H528C -led-valoja. Tuotanto: Eero Karvonen / Sharp Dis-Chord.

Mikä sinun tehtäväsi on Musiikkipäivillä, Eero?

– Itse toimin Hailuodon Musiikkipäivillä vastaavana tuottajana. Tässä ominaisuudessa autan vuoden mittaan  taiteellista johtoa ohjelmiston suunnittelussa ja kasaamisessa, suunnittelen ja toteutan festivaalin markkinoinnin, valvon budjettia ja protokollia ja vastaan kumppanuusohjelmastamme.

Näiden lisäksi multimediafirmani Sharp Dis-Chord toimii festivaalin tärkeänä yhteistyökumppanina. Sen kautta tarjoan juhlille graafiset palvelut, verkkosivut sekä äänityksiä ja videotaltiointeja, jotta festivaali saa arvoistaan näkyvyyttä ja kuuluvuutta.

Mieskuoro SoLa esiintymässä Hailuodon Musiikkipäivillä 2022. Kuva © Sinikka Ala-Leppilampi.

Sound Devicesin MixPre-sarja käytössä festivaalilla

Millaisessa kokonaissetissä käytätte MixPre:tä?

– Sound Devicesin MixPre-sarja on muodostunut vuosien mittaan luottoäänityslaitteistokseni. Se toimii Hailuodon Musiikkipäivien korkeatasoisen tallentamisen ytimenä.

Mikrofoneina käytän yleensä iso- ja pienikalvoisia kondensaattorimalleja (Ehrlund, MBHO, Røde). Videokuvan tallennan monikamera-asetelmalla (Sony) 4K-tarkkuudella, jolloin HD-kuvan rajaamiselle jää pelivaraa jälkityöstössä. Studiohaastatteluissa ja joskus konserteissakin olemme käyttäneet Aputuren Amaran-led-valopaneeleja.

Mitä MixPre-malleja teillä on ollut käytössä ja kuinka kauan?

– Otin Musiikkipäivillä MixPre-3:n käyttöön taiteilijahaastattelujamme varten vuonna 2018. Laitteen äänenlaatu ja varmatoimisuus vakuuttivat laajentamaan arsenaalia sen “isollaveljellä”, 12-kanavaisella MixPre-10T-mallilla, jolla konsertit on äänitetty vuodesta 2020 alkaen.

Käytän studiotyöskentelyssäni MixPre-10T:tä myös äänentoistolaitteena sen läpinäkyvän D/A-muunnoksen takia. Tässä roolissa laitteen tarjoamaan mini-XLR-stereoulostuloon on kytketty itse suunnittelemani digitaalisen monitoriohjaimen kautta kolmet erilaiset tarkkailukaiuttimet ja kuulokeulostuloon kuulokkeet.

Käytättekö erillistä äänimikseriä, eli onko MixPre vain tallennukseen?

– MixPre-laitteet ovat Musiikkipäivillä käytössä vain tallennustarkoituksessa.

Mitä etuja MixPre tarjoaa vastaaviin toisen valmistajan laitteisiin? Mikä oli valintakriteeri?

Ääniherkkyyden säätäminen

– 16- ja 24-bittisen digitaaliaudion aikakaudella (eli aina 2020-luvun alkuun asti) äänitysherkkyyden säätäminen etukäteen oikein on ollut tärkeää, jotta äänityksiin ei yhtäältä jäisi liikaa kohinaa ja toisaalta tulisi särön pilaamia kohtia.

Analoginen rajoitin aiemmin yhtenä valintakriteerinä

– Sound Devicesin MixPre-sarjan nosti kaikista kilpailijoistaan ohi yksi erityinen ominaisuus: se sisälsi analogisen rajoittimen, kun muut firmat tarjosivat joko pelkkää digitaalirajoitinta tai kahdella eri herkkyystasolla tapahtuvaa yhtäaikaista äänitystä.

Analogisessa piirissä toteutettu rajoitin reagoi äänenvoimakkuuspiikkien kohdalla siististi ja “lämpimästi” signaalia sopivasti vaimentaen ennen äänen muuttamista digitaaliseen muotoon. Tällä tavoin keskimääräisesti optimaalisella herkkyystasolla tallennettava signaali saa luvan kanssa käydä hetkellisesti fff-dynamiikassa ilman äänitystä pilaavan digitaalisärön aiheutumista.

Analogisen signaalin rajoittaminen ei ole enää vastikään alkaneella 32-bittisen audion aikakaudella yhtä oleellista, sillä nyt tarjolla oleva tähtitieteellinen erottelutarkkuus riittää muuttamaan numeeriseen muotoon mitä tahansa dynaamisella alueella “villakoirasta vetypommiin” jo lähtökohtaisesti.

Mikäli olen oikein käsittänyt, Sound Devices on edelläkävijä myös 32-bittisen äänentallennuksen tuomisessa markkinoille MixPre Mark II -malleillaan. Onkin melko varmaa, että päivitän nykyiset äänittimeni näihin joskus tulevaisuudessa ellen siirry suoraan yhtiön lippulaivatuotteisiin.

Viulisti François Pineau-Benois ja kontrabasisti Heidi Rahkonen Giovanni Bottesinin Gran Duo Concertanten solisteina Musiikkipäivillä 2022. Oulunsalo Ensemblen kapellimestarina Jackie Shin. Kuva © Eero Karvonen.

Mitkä ominaisuudet laitteessa miellyttävät?

– Analogisten rajoittimien lisäksi mainittakoon, että MixPre-sarjan etuasteet ja A/D-muunnos ovat myös huippuluokkaa. MixPre-äänityksissäni ei ole ollut käytännössä lainkaan kohinaa, vaikka kuinka paljon olisin vahvistanut matalalla gain-asetuksella tallennettua ääntä (Tähän tietysti vaikuttavat osaltaan myös mikrofoni- ja johtovalinnat).

Esiasetukset apuna

Studio- ja kenttäolosuhteiden välillä asetusten muuttamista nopeuttaa ja kätevöittää merkittävästi se, että esiasetuksia voi tallentaa laitteen sisäisiin muistipaikkoihin ja kutsua ne esiin parilla napinpainalluksella.

USB-varmuuskopiointi tuo turvaa

Turvallisuudentunnetta kentällä lisää MixPre-10T:n tarjoama automaattinen USB-varmuuskopiotoiminto, joka aktivoituu välittömästi jokaisen äänityksen jälkeen. Lisäksi MixPre on rakennettu kestäväksi; Sound Devices väittää, että laitteen päältä voi ajaa autollakin, mutta tätä emme ole itse testanneet.

Oulunsalo Ensemble -kamariorkesteri harjoittelemassa Hailuodon kirkossa kanadalaisen kapellimestari Jackie Shinin johdolla. Kuva © Eero Karvonen.

Minkälaisia haasteita MixPren käytössä on ollut? Onko jotain ominaisuutta, jota kaipaisi?

– MixPren liitännät ja painikkeet on aseteltu tilan säästämiseksi todella tiiviisti, joten käyttö vaatii sorminäppäryyttä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta työn lopputuloksen laatuun.

Bluetoothilla toimivan kaukosäädinohjelmiston (Wingman) olen kokonaan ohittanut, koska sen tarjoamat toiminnot ovat tarpeisiini liian suppeat. Olisi hienoa, jos MixPre:n aivan kaikkia toimintoja pystyisi ohjaamaan etänä mobiilisovelluksella.

Suosittelisitteko MixPre:tä muille?

– Ehdottomasti suosittelen. MixPre-sarja tarjoaa poikkeuksellista äänenlaatua ja varmatoimisuutta hintaluokassaan. Kyseessä on ammattimainen tuoteperhe, joka antaa edullisesti esimakua siitä, mitä Sound Devicesin paljon hintavampi kenttätallenninsarja voi tarjota.

Artikkelikuva: Hailuodon Musiikkipäivien vastaava tuottaja Eero Karvonen tekemässä soundcheckiä. Kuva © Hilla Karppinen.